Maak kennis met Martijn van Til - Operationeel en Technisch beheer bij ESHA Infra Solutions
Martijn van Til is al negen jaar werkzaam bij ESHA Infra Solutions, waarvan zes jaar in de werkplaats. In die tijd is zijn rol behoorlijk veranderd. Waar hij begon in de technische dienst voor Icopal, waar de focus lag op veiligheid, zoals het maken van hekwerken, trappen en bordessen, ligt zijn verantwoordelijkheid nu vooral bij het beheer van de sproeiauto’s en het bijbehorende materieel. Dat maakt zijn werk zowel operationeel als technisch van aard.
“Mijn belangrijkste taak is ervoor zorgen dat, vooral de sproeiauto’s, operationeel blijven én optimaal functioneren. Ik los storingen op, herstel schades en pas aanhangers aan. Deze werkzaamheden voer ik uit gedurende mijn werkdagen, indien nodig ook ’s avonds of in het weekend.”
Veelzijdig materieelbeheer
Onder Martijns beheer vallen onder meer sproeiauto’s, aanhangers, servicebussen en materiaal dat gebruikt wordt voor het aanbrengen van asfaltwapening. Goed onderhoud is essentieel om het materieel inzetbaar te houden op het juiste moment. Daarbij is luisteren naar de mensen op de werkvloer cruciaal.
“De sproeiers merken het als eerste op, wanneer iets niet na behoren werkt. Door goed te luisteren en te anticiperen op signalen van de sproeiwagenploeg kunnen we problemen vaak voorkomen.”
Het meeste onderhoud vindt plaats in de wintermaanden. De sproeiers vullen dan een lijst in met aandachtspunten en storingen, zodat er voldoende tijd is om het materieel weer klaar te maken voor het nieuwe seizoen.
Omgaan met storingen en onderhoud
Wanneer er zich een storing voordoet op locatie, probeert Martijn, waar mogelijk, zelf ter plaatse te zijn. Preventief onderhoud speelt een cruciale rol in het beperken van dergelijke situaties. Toch is niet alles vooraf te voorzien.
“We werken niet met een geavanceerd onderhoudssystemen. Het onderhoud draait op ervaring, planning en communicatie. Deze combinatie van aspecten is erg belangrijk om de wagens optimaal in te kunnen zetten.”
Technologie en innovatie
Hoewel er bij ESHA Infra Solutions niet met veel nieuwe technologieën wordt gewerkt, zitten er wel geavanceerde meetsystemen in de sproeiauto’s. Zo wordt informatie verzameld over luchtvochtigheid, wegdektemperatuur, sproeibreedte en -lengte, om zo precies de juiste hoeveelheid materiaal aan te kunnen brengen. Martijn geeft hierbij aan dat elektronica het onderhoud complexer maakt, maar dat er ook intern wordt geïnvesteerd in kennis, zoals trainingen op het gebied van elektrisch schakelen. “De werkelijke afstelling en finetuning gebeurt nog altijd in de praktijk. Daar zie je pas écht of alles goed werkt,” vertelt Martijn.
Toekomst van het materieelbeheer
Martijn ziet volop kansen voor de toekomst. Eén van zijn ambities is om zelf sproeiauto’s te bouwen, zodat de organisatie nog beter kan inspelen op innovatie en maatwerk. Nu al is hij nauw betrokken bij de planning, bestellingen, coördinatie in de werkplaats en is hij vaak het eerste aanspreekpunt bij storingen. Naast technische optimalisatie wordt ook continu gekeken hoe het werk efficiënter én gezonder uitgevoerd kan worden – met oog voor zowel de medewerkers als de omgeving.
Samen werken aan veiligheid en efficiëntie
Veiligheid staat bij Martijn met stip op één. Er wordt dagelijks scherp gelet op signalen van gebruikers van onder meer de sproeiauto's. Eventuele problemen of suggesties worden direct besproken en waar nodig wordt het materieel aangepast. Momenteel zijn we in de werkplaats ook bezig met een melkaanhanger die wordt omgebouwd tot bitumenemulsieaanhanger. Door gebruik van roestvast staal en de relatief lage kilometrage is dit materieel ideaal om veilig en efficiënt te hergebruiken.
Tot slot speelt samenwerking een grote rol in het waarborgen van veiligheid. Regelmatig wordt externe expertise ingehuurd, zoals ervaren zzp’ers uit de wegenbouw. Binnen het vaste team heerst een sterke, zelfstandige samenwerking en het bewustzijn van veiligheid. Martijn: “De jongens weten wat ze moeten doen. Ze hebben zoveel ervaring dat ik ze een opdracht kan geven, en dan komt het gewoon goed.”
Tot slot
Martijn doet zijn werk zichtbaar met plezier. Juist de afwisseling in zijn taken, van techniek en planning tot storingen oplossen en materieel doorontwikkelen, houdt het werk voor hem interessant. Daarbij krijgt hij veel vrijheid en vertrouwen vanuit de organisatie, wat hem de ruimte geeft om zelf initiatieven te nemen en verbeteringen door te voeren.