De nieuwste ontwikkeling van Esha is het Freebit biobased bindmiddel

Esha’s transitie naar een duurzame wegverharding

12-12-2023

Over de decennia heeft Esha, vooral bekend om zijn bitumen voor de productie en het onderhoud van asfalt, een solide reputatie opgebouwd in de Nederlandse wegenbouw. Maar het bedrijf in Groningen is ook al twintig jaar actief met de ontwikkeling van biobased en circulaire materialen. In een sector waarin innovatie cruciaal is, heeft Esha zich in samenwerking met ketenpartners gericht op de ontwikkeling van toekomstbestendige methodes. Deze omvatten niet alleen verjonging van asfalt en levensduurverlenging door preventief onderhoud, maar ook het circulair gebruik van materialen voor nieuwe wegfunderingen. De nieuwste toevoeging aan het portfolio is het Freebit bindmiddel, een biologisch alternatief voor bitumen.

100% bitumenvrij bindmiddel

Freebit, volledig gemaakt van natuurlijke, herwinbare grondstoffen, draagt bij aan asfaltmengsels met aanzienlijk lagere milieukosten (MKI-waarde). In samenwerking met aannemers die veel met lagere overheden werken, wordt het bindmiddel met succes toegepast in Harsfalt, een gesloten verhardingstype dat vergelijkbaar is met normaal asfalt in termen van prestaties, maar een veel kleinere ecologische voetafdruk heeft. De wegenbouwsector staat voor de uitdaging om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen voor 2030. Freebit belooft hieraan een positieve bijdrage te leveren. De eerste testresultaten voor diverse proefvlakken en proefproducties zien er veelbelovend uit.

Duurzaam asfaltonderhoud met Pentack LVOv

Met de ontwikkeling van Esha Pentack stond Esha aan de wieg van Levensduurverlengend asfaltonderhoud verjongen (LVOv). Pentack verjongt verouderd bindmiddel in asfalt, verlengt de levensduur van wegverhardingen met wel vier jaar en bespaart aanzienlijk op kosten, grondstoffen en energie. Romke van der Wal, commercieel manager bij Esha: “Ook op het gebied van LVOv blijven we doorontwikkelen. Nu doen we onderzoek naar het effect van herhaalde toepassing van een Pentack-behandeling op hetzelfde wegdek. De resultaten tot nu toe zijn veelbelovend.”

Circulaire economie in 2050

Een ander innovatief product van Esha is Eshafoam, een schuimbitumen dat wordt toegepast voor hergebruik van oud funderingsmateriaal. Door Eshafoam toe te voegen aan materialen die anders niet hergebruikt kunnen worden volgens het Besluit bodemkwaliteit, voldoet het resterende materiaal aan alle eisen voor een nieuwe fundering. Door hergebruik in situ worden transportbewegingen en milieu-impact significant verminderd.

Van der Wal benadrukt het belang van voortdurende innovatie: “Er blijft voor Esha, als onafhankelijke speler, een uitdagende rol in de transitie van de wegenbouwbranche. We blijven innoveren om onze opdrachtgevers te helpen traditionele werkwijzen te vervangen door duurzamere methodes.”

Dit artikel is gepubliceerd in OTAR magazine 7 december 2023

Delen:

Kijk ook bij

Esha ontwikkelt 100% plantaardig bindmiddel voor asfalt

WhatsApp Icon